Colorado

Och genast som jag skriver att jag inte har något att skriva om så hittar jag något att skriva om. Jag bläddrade nämligen precis i söndagens HBL som jag läser först idag av orsaker nämnda i senaste inlägg, och ser att de på resesidorna har en artikel om Colorado. Mitt hjärta tog ett extra skutt - mitt älskade Colorado där jag bott ett år. Och jag blev så besviken på själva artikeln. Får man ens kalla det artikel då det mest är bilder och knappt någon annan text än bildtexter? Så kort och så... tomt? Detta är inte skribentens fel såklart, texten var välskriven osv osv och det är säkert så här man skriver researtiklar i den branschen men aaah jag bara känner att Colorado förtjänar så mycket mer. Så mycket mer. Jag hoppas jag någon dag tar chansen att skriva ett längre, lite mer heltäckande reportage om allt det Colorado är. För det finns så mycket att skriva om.

Först en ljuvlig låt om och från Colorado, sedan några bilder jag tagit där. Det är förresten i Colorado jag köpte min systemkamera och lärde mig älska fotografering.

 

 

   

 

Publicerad 18.10.2016 kl. 20:35

Oktober

Jag hade lite missuppfattat en grej, ett par kurser jag trodde jag skulle behöva ha gjord inför en kurs som börjar i mars ska vara gjorda redan då anmälan till kursen tar slut. Den 28.11. Vilket betyder att jag nu sitter på dagarna på föreläsningar, rusar hem, gör alla skolarbeten och essäer som hör till de kurser jag nu går och sen när klockan börjar närma sig natt tar jag tag i de här kurserna jag nu plötsligt måste göra på ett par veckor för att få in studiepoängen i tid. Dessutom har jag jobbat nästan varje veckoslut sedan sommaren. Det börjar igen bli lite galet.

Men mitt mål är ju att bli färdig magister på tre år, eller maximalt tre och ett halvt sen studiestart. Det skulle vara coolt och häftigt om det går, men å andra sidan undrar jag om det är värt det. De här studierna har ätit upp delar av mitt välmående, delar av mina sociala relationer..... Det är ju prioriteringar man får göra. Jag längtar ju ändå så mycket tillbaka ut i arbetslivet, inte minst av ekonomiska orsaker, och jag vet liksom inte om jag vill studera längre än maximalt ett år till. Jag vet ingenting för jag hinner inte ens fundera känns det som. Men runt julen ska jag vara ledig, och vila upp mig, och ta emot ett nytt år med ny energi och jag väntar mycket på det. 

Däremot har jag ingen lust att skriva så mycket här? Det känns som att jag inte har så mycket att säga. För jag har ingen tid. Det kommer väl en tid igen när jag bara måste få skriva och då har jag förhoppningsvis tid också.

 

 

Publicerad 18.10.2016 kl. 19:48

Att hylla låtskrivare

Jag har alltid läst massor. När jag var liten var höjdpunkten av skolveckan den dag då bokbussen kom ut till ön jag växte upp och gick lågstadiet på. Jag gick ett par kilometer till skolan, och ett par kilometer hem. De dagar bokbussen kom på besök vägde min skolväska alltid massor, men varje bok jag lånade läste jag också. Läsningen har gett, och ger mig fortfarande, så mycket, inte minst inspiration till att skriva själv. Men jag har också alltid lyssnat massor på musik. Musiken har varit precis lika viktig för mig som läsningen. När jag var yngre kunde jag ligga i timmar innan jag somnade och lyssna på musik från min discman (den där klumpiga bärbara cd-spelaren ni vet). Julaftonens bästa julklapp var alltid en ny CD-skiva. På veckoslutet satt jag länge i bastun med min mamma och pappa och frågade vad alla sånger jag lyssnade på egentligen handlade om. Om läsningen har gett mig kunskaper i mitt modersmål är det musiken som lärt mig finska och engelska. Musiken har, precis som läsningen, också lärt mig mycket om världen, om kommunikation och om känslor, samtidigt har båda gett mig tröst när jag känt att jag inte vet något om något överhuvudtaget längre.

Därför känner jag mig så glad över att en låtskrivare och sångare vunnit Nobelpriset i litteratur. Jag är inte rätt person att avgöra om just Bob Dylan är den bästa representanten av alla låtskrivare i världen, det finns det antagligen en miljon åsikter om (och att jag själv tycker att Taylor Swift är en av de bästa låtskrivarna i världshistorien är kanske inte något jag ska nämna med tanke på min trovärdighet i det här inlägget hehe), men att skenet för en stund får vara på låtskrivare överlag känns bara så lättande och så rätt. Det är en av de bästa känslorna i världen, att lyssna på en låt man aldrig tidigare lyssnat på och bara känna att allt faller på plats. Det är ett så skört hantverk, det är så mycket som kan gå fel när man skriver ord som dessutom ska få en melodi som på något sätt ska illustrera samma sak och sträva efter samma känsla som orden. Och så ska man kunna framföra det trovärdigt också. Det är klumpigt, och det blir inte alltid bra. Det vet vi alla. Men när det blir rätt, då blir det så jäkla rätt. Så rätt att det känns. Och så rätt att man definitivt ska bli uppmärksammad för att ha lyckats med det. Speciellt om man lyckas med det igen och igen och igen.

Sedan är det kanske också viktigt att för mig är inte alltid musikens uppgift att vara den intellektuella fredsskapande institutionen som får hela världen att må bättre, ibland räcker det att det bara är musik över huvudtaget. Precis som jag inte tycker att alla böcker måste vara de mest fantastiska litterära mästerverk som någonsin skrivits. Det räcker bra med att det är en bok över huvudtaget.

Men det finns böcker och böcker, och det finns musik och musik. Det finns böcker som man läser i flyget eller solstolen på Kanarieöarna, och så finns det böcker man sitter i soffan och läser och tar en paus efter varje mening bara för att det är så bra skrivet att man måste få andas och låta det sjunka in innan man läser nästa mening. Och det finns musik som man kan lyssna på som bakgrundsmusik på en bar eller en klubb, och så finns det musik man bara måste få lyssna på ensam, hemma, ifred med ett glas vittvin eller hallonsaft i handen. På nytt och på nytt. (Det var lite bisarrt en gång då jag stod i kön i Citymarket och en låt som betytt väldigt mycket för mig som inte ens är någon mainstram-grej spelades upp, och liksom i mig själv är världens känslofyrverkeri och alla andra bara… står där? Som att ingenting händer. Och det känns varje gång lika konstigt när man visar något man själv tycker är helt fantastiskt och de andra bara… jaha. Och jag tänkte att visst är det ett slöseri av en fantastisk låt, att spela den i Citymarket. Å andra sidan är det väl på det sättet musik når ut till människor).

Eftersom jag upplever att jag själv får så mycket av en bra låt, så kan jag bara tänka mig hur mycket en värld kan få av låtar som på något sätt kan tilltala ett helt folk. Därför är det rätt att ett låtförfattarskap (för visst är låtskrivare författare i lika hög grad som andra författare) belönas.

En av mina favoritartister och -låtskrivare Miranda Lambert säger det kanske bäst i sin låt Vice (som också är en av mina nya favoritlåtar från i somras och som fick mig att gråta första gången jag hörde den):

When it hurts this good you gotta play it twice.

 

Men för att vara rättvis kommer här några andra låtar som jag tycker har helt perfekta ord. Tipsa mig gärna om låtar med fantastisk text.

Publicerad 14.10.2016 kl. 13:18

Vid liv

Här är det tyst. Det kan bero på att jag precis när man kommer in i min lägenhet har ett par trappsteg upp till hallen från dörren. Hörnen är täckta av metall, och den där metallen har en pytteliten men jätte vass ända som står upp lite. Jag har två gånger på den senaste veckan satt mig på den när jag ska knyta mina skor, det känns inte för den är så liten men däremot har den dragit upp ett stort hål i två av mina favoritpar byxor. Det är hemskt. Jag har typ inga hela byxor kvar mera. Och jag är ledsen för att jag aldrig lär mig att inte sätta mig ner där.

Och så har jag och min pojkvän avslutat vårt förhållande. Det känns sorgligt att bara säga det. Men jag är stolt över mig själv och över hur vuxet jag kunnat hantera det nu. Jag har lärt mig mycket om sådant här de senaste åren. Jag är också stolt över honom, och jag är stolt över oss två, tillsammans. Stolt över att vi fattade det här beslutet. Så är det. Men det betyder inte att det är lätt. Därför är här lite tyst. Jag har nog behövt tid för mig själv att fundera och sådär. 

Sedan har jag följt med Saara Aalto, såklart och kan knappt förstå att hon var bland de två med minst röster? Det enda bra med den saken var att hon fick/var tvungen att sjunga en sång till för att tväla om att få stanna kvar, och hennes prestation var så fantastisk. Hennes röstkontroll och sångteknik är inte från den här jorden i alla fall. Det känns som att varje ton hon tar är ett resultat av ett proffsigt beslutsfattande. Beundrar också hennes mod och tänk hur stort det är att som finländare stå på den där enorma scenen med den publikmängden. Jag känner att låten hon sjöng också passar bra till det här inlägget.

Publicerad 11.10.2016 kl. 20:59

Att bara vara hemma

Nu har jag haft tre lediga dagar i följd. Tre dagar som jag inte behövt rusa iväg till varken skola eller jobb genast efter frukosten. Jag har ingen aning om när jag senast har haft så här många lediga dagar i följd. Påsken, tror jag. På lördag gjorde jag varken skolarbeten eller hemsysslor, utan hade privilegiet att hänga nästan hela dagen och kvällen med min härliga älskade syster och hennes fina nya bebis. Hur mindfulnessigt är det inte med bebisar? Glömde hela världen de timmarna jag var med dem. Liksom inget annat är viktigt egentligen än att de båda mår bra. 

Igår läste jag hela dagen. Jag läste två böcker! På en dag. Böcker jag var tvungen att läsa för skolan men ändå njöt jag av att läsa. Skriver om dem kanske lite längre fram. Jag hann också tvätta två maskiner med kläder. Idag skötte jag ärenden på morgonen, handlade mat, gick och hälsade på min mamma på hennes jobb och kom hem för att... läsa. En tredje bok fick jag läst idag. Jag kunde välja med att läsa eller sitta och skriva framför datorn (det finns tillräckligt att göra med båda de sysslorna) men jag är så glad att jag prioriterat att läsa och inte skriva och sitta framför datorn. Idag har jag dessutom hunnit plocka upp lite och dammsugat. Jag känner mig nästan som en ny människa efter de här tre dagarna. Jag tycker ju såklart att det är kul att delta i olika saker och göra grejer men jag har alltid också varit en hemma-tjej. Det är viktigt för mig att ha ett hem jag trivs i och när jag trivs så tycker jag mycket om att vara hemma. Jag längtar till julen då jag borde ha lite längre ledigt, då kanske jag hinner vara hemma och inte hela tiden vara tvungen att skriva eller läsa nåt utan bara hinna... gå omkring och sitta lite och bara vara hemma ni vet. Städa lite i lådor och sortera och slänga bort. Oj så jag längtar efter att få slänga bort grejer som nu finns i skåp och hyllor.

Däremot är det ju också ibland inspirerande med människor som har ambition, och jag har följt med X-Factor UK nu när Saara Aalto är med och hon är ju bara för cool. Det är så jäkla häftigt och stort hur långt hon kommit. I gårdagens sändning var ändå den här killen min favorit, huh vilken röst och utsikten är ju så vacker och hans situation är så lätt att identifiera sig med. Fint fint.

Publicerad 03.10.2016 kl. 20:52

Att välja väg

Jag har länge haft en hemlig dröm om att bli flygvärdinna. Många vet nog inte det, men jag sökte en gång och kom vidare genom två intervjuskeden till det tredje och sista för ett flygbolag men då bestämde jag mig för att inte gå längre och lämnade det där. Jag var nog lite rädd då, och kände mig ofärdig och osäker. Att ansöka var kanske mer som en sådan där personlig utmaning för att se om jag vågade och hur långt jag kunde gå. I hemlighet hoppades jag nog att jag skulle ha tagit emot jobbet om jag hade blivit erbjuden det, men som sagt, jag fegade ur.

Ibland blir jag besviken på mig själv, på hur lätt jag ger upp mina drömmar. Det finns mycket i mitt liv jag drömt om, så där halvhjärtat börjat jobba för och sen gett upp det för något annat. Jag tror det delvis beror på att jag är så nyfiken på så många saker att jag känner att jag vill hinna göra så mycket som möjligt, och då är det svårt att stanna och kämpa för bara en sak. Jag tror att jag också är lite rädd för att fastna och att limmas fast på ett ställe resten av livet. Jag är lite allergisk för tankegångar i stil med att ”säga upp sig från sitt jobb och börja göra det man alltid drömt om” eftersom jag inte tror att en människa är statisk och har bara en enda sak hen är menad att göra resten av livet. Nu då någon frågar vad jag studerar så svarar jag att jag studerar nordiska språk och litteratur och kommer bli behörig modersmålslärare då jag är klar, men det betyder inte att jag nödvändigtvis kommer vilja jobba som lärare resten av livet. Det är liksom viktigt för mig att inte låsa mig vid en hel framtid trots att jag vet att jag skulle trivas ypperligt som modersmålslärare i många många år.

Paradoxalt nog älskar jag ändå trygghet, och när jag fattar beslut är det just ofta trygghet som får gå först och som sist och slutligen är det viktigaste för mig. Jag är högkänslig och jag påverkas jätte starkt av alla förändringar i livet, både små och stora (vilket är jobbigt då jag samtidigt längtar efter äventyr och sådant). Men jag tänker så kanske, att det är viktigt för mig att bygga upp en trygg bas (lärarbehörighet) som jag kan stå på och från vilken jag sen enligt möjlighet kanske kan våga experimentera lite och gå ifrån ett tag för att sedan komma tillbaka och landa där igen.

Och så finns ju alltid den där delen av mig som bara vill flytta till en stuga långt ute i skärgården, försöka bli så självgående som möjligt typ odla och fiska det jag äter, använda tiden till att läsa och skriva och sedan spendera alla iskalla vinternätter med att försiktigt gå ut på en isig och snötäckt klippa för att titta på alla stjärnor och planeter genom ett teleskop.

Publicerad 02.10.2016 kl. 12:56

Kära universum.

Kära unviersum. Igår vakande jag på gott humör och glad. Det är inte så vanligt med mig men sannerligen, det gjorde jag. Det kan du se här på min blogg också, i all min glädje skrev jag ett inlägg och hur många trevliga saker som ska hända i oktober. Gladare än det blir det knappast med mig. 

Och hur belönar du mig med för det här? Jag hinner inte ens gå ut genom dörren före baken på mina favoritbyxor rivs sönder av någon dum lös metallgrej i trappan jag satt mig ner på för att knyta mina skor. Då hade jag redan lite bråttom till bussen och så fick jag ännu börja rota fram ett par andra byxor och det var ju inte en bra sak det här inte. Jag står i alla röda ljus på väg till bussen och när jag kommer in till Helsingfors kör busschauffören förbi min hållplats trots att jag tryckt på knappen och detta gör att vi står i fyra röda trafikljus jag annars inte hade behövt bry mig om och detta + den nästan en kilometer längre promenadvägen till skolan kostar mig minst 20 minuter. Hann med lunch först 13.30 vilket ledde till en enorm huvudvärk som höll på hela kvällen och gjorde mig arg och ledsen. Och på gatan går en man in i mig i misstag, han har ett paraply och den böjda ändan av hans paraply fastnar i handtaget till min väska och han kommer inte loss! Vem händer sådant här åt? Vem, förresten, har ett jäkla paraply i handen mitt på eftermiddagen när det är klarblå himmer och solsken och 15 grader ute hela dagen från morgonen till kvällen? Vem??

Jag blir så provocerad av alla jäkla positiva affirmationscitat som cirkulerar på diverse sociala medier enligt vilka man belönas med evigt solsken och lycka så fort man tänker några positiva tankar. Pah säger jag. Funkkar bevisligen inte. Jag tänker försöka att aldrig mer vara positiv, då hålls förhoppningsvis mina kläder hela i alla fall. Och verkligheten är ju faktist lite mer så här:

 

Publicerad 01.10.2016 kl. 09:30

Välkommen oktober

Imorgon är det oktober och det händer rätt så mycket:

- Först och främst är det den månaden det är i alla fall lite okej att börja peppa inför julen. De flesta inredningstidningar kommer ut med sina julnummer och affärerna plockar fram sitt julsortiment. För en julnörd som mig är det världens bästa. Att det dessutom...

-.... blir vintertid i slutet av oktober höjer mysfaktorn med 100%. Mörka kvällar är det bästa som finns, fram till jul. I januari, februari och mars är mörkret bara för hemskt.

- Bokmässan. Höstens höjdpunkt. Så intressanta föreläsningar och intervjuer att gå och lyssna på och så många böcker att ta med sig hem trots att man lovat sig själv att inte i år... Mat- och vinmässan som ordnas i samband med bokmässan är också trevlig.

- Och veckoslutet innan bokmässan är det I Love Me-mässan med hälsotema, gillar sätmningen där också.

- Studiemässigt kommer jag från och med slutet av oktober till julen att vara på lärarpraktik. Vet inte ännu vilken skola eller hurdant schema det är. I princip är det heltidsstudier, men jag går ändå ett par-tre kurser vid sidan om och försöker göra två självständigt för att få undan så mycket som möjligt. Kommer vara så enormt skönt med jullov sedan.

- Och så kommer det ut en hel del bra ny musik. Mer om det senare säkert.

En bild från i somras. Höstmys i all ära men nog är det härligt med sol och hav också.

Publicerad 30.09.2016 kl. 07:43

Höstigt

Vädret igår var ju bara alldeles höstährligt. Vackra soliga höstdagar i all ära men det känns så bra också när det ösregnar och blåder där ute. Det passar mig överlag så mycket bättre med höst, vinter och vår än sommar då det är så mycket som är ljust och ovanligt och så ska man göra en massa saker och nej... Just nu känns det bra med bara vanlig höstig mörkgrå vardag. Man kan ju tända ljus och dricka te och äta choklad till exempel.

 

Publicerad 29.09.2016 kl. 09:21

Nästa års almanacka

Jag kan knappt förstå att det redan om en vecka är oktober. Liksom vart tar tiden vägen? Jag har jobbat hela helgen och vaknar nu i veckan 5.20 för att hinna till 8 till universitetet. Idag har jag hängt med min syster och hennes alldeles alldeles bedårande dotter några timmar på eftermiddagen och sedan kom jag hem för att göra det jag gillar minst i hela världen: a) diska och b) slänga bort gammal mat ur kylskåpet. Jag hade kylskåpet fullt av mat i diverse burkar och det var hög tid att slänga bort dem och diska ur kärlen. Jag skäms varje gång jag slänger bort mat.

Resten av veckan kommer att gå åt till föreläsningar och skolarbeten för jag har enorm hög av dem och just nu ligger jag lite efter min egen tidtabell. Det kommande veckoslutet kommer också att fyllas av skolarbeten. Det känns inte så roligt, men å andra sidan älskar jag att få saker gjorda. Så det ska nog bli bra.

Och äntligen har min kalender för 2017 kommit. Jag har inget emot digitalisering men min kalender vill jag alltid ha helt fysiskt framför mig. Det är så fint att blädda bland alla veckor och månader och på något sätt blir tiden så mycket mer konkret när det går att bläddra sådär. Försökte en gång ha min kalender på telefonen men blev typ galen. Däremot är jag nu med alla små skolarbeten och deadlines och dagsscheman som ändrar från dag till dag helt beroende av min kalender. För nästa år har jag för första gången i livet gjort en personlig kalender på personligalmanacka.se. Den dök upp i min brevlåda idag och jag är så otroligt nöjd. I princip allt i kalendern går att få precis som man vill ha det, jag kan inte börja räkna upp exakt alla alternativ man har men som sagt, det gäller typ allt så som storlek, färg, hur uppslaget ser ut, hurdana extra sidor man vill ha, hurdan info man vill ha per dag osv osv. Så här blev min, den är i storlek A5 för jag känner att jag inte får rum för allt i en mindre.

 

 

Publicerad 26.09.2016 kl. 20:00

Det finaste

Orsaken till att det har varit tyst här är att det har hänt något så fantastiskt. Jag har blivit moster. Det bästa som hänt i hela världen? Som att bara stå och titta på världens finaste. Som att vad spelar något annat ens för roll? Som att det är ju det här livet handlar om. Egentligen bara det här.

Och så har jag köpt biljetter till ett av mina favotbands konsert i Helsingfors i februari nästa år. The 1975. Jag missade dem då de senast spelade i Helsingfors på Tavastia för ett par år sedan, och i somras kunde jag inte åka till den festivalen de spelade på pga jobb. Så gissa hur glad jag är nu. Så mycket mer behöver jag inte känner jag. Inte nu.

Publicerad 25.09.2016 kl. 18:11

Ofinskt och charmigt om tungt ämne

Det är ingen lätt uppgift Dennis Nylund har. Redan innan föreställningen Allt som är underbart börjar ska han lyckas mingla med publiken och försöka övertyga den om att dess (aktiva) roll i denna pjäs är mycket större än i en vanlig föreställning på teatern. Innan pjäsen, som förevisas på Svenska teaterns Amos-scen, har man dessutom möjlighet att köpa ett glas vin som man gärna får ta med in i salen då pjäsen börjar. Allt detta (precis som mycket annat i föreställningen) känns i all sin ofinskhet väldigt välkommet.

Trots det tunga ämnet (en liten pojke börjar skriva en lista på allt i livet som är underbart då hans mamma lider av depression) är pjäsen relativt lättuggad och passar bra som kvällsunderhållning. Pjäsen är en monolog med en enda skådespelare, men med att charma publiken har inte skådespelaren några problem. Varken före eller under pjäsen. Jag tror att en föreställning och en skådespelare av den här typen därför kan tilltala en väldigt bred publik. Både vana teaterbesökare och lite mer ovana kan tycka om det finurliga och ovana i upplägget, och tematiken gör pjäsen lätt att ta till sig för människor i olika åldrar.

Huvudpersonen är till sitt sätt en alldaglig och vanlig person, och därför även lätt att identifiera sig med. Dessvärre är hans historia med en deprimerad förälder också vanligt förekommande i det finländska samhället. Jag kan stundvis känna mig lite besviken över att ämnet depression behandlas ganska ytligt i pjäsen, samtidigt som jag också förstår att den här lite mer glädjefyllda vinklingen behövs och fyller en funktion. Vid sidan av huvudpersonen får också huvudpersonens flickvän och pappa en bärande roll i historien. Vem dessa spelas av får bli en överraskning.

Föreställningens absoluta styrka är enligt mig betoningen på det mänskliga. Understrykandet finns både i själva historien men också i pjäsens syn på sig själv som pjäs. Bland annat sitter sufflösen och inspicienten  Ann-Mari Skrabb nästan uppe på scenen med en egen strålkastare på sig, och även publiken är precis lika synlig och utsatt som skådespelaren själv föreställningen igenom. Alla har sin egen uppgift, precis som skådespelaren sa till publiken redan innan pjäsen började.

Men att få publiken att känna sig bekväm med detta är ett riskfyllt projekt. Alla projekt kräver en proffsig ledare, och sist och slutligen klarar Dennis Nylund (som ju är föreställningens enda egentliga skådespelare) sin roll som både skådespelare och projektledare väldigt bra. Och när man går hem efter teatern känner man sig glad, trygg och väldigt sugen på att börja skriva en egen lista.

 

Allt som är underbart spelas fram till den 28.10.2016. Mer info om bland annat speldatum hittas här: Allt som är underbart

 

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Svenska teatern
Publicerad 25.09.2016 kl. 17:33

Expert - på vad? Och när?

Ganska ofta läser jag i tidningen om någon som är expert på olika områden och uttalar sig i olika frågor som berör detta område. För några veckor sedan intervjuades någon som hade titeln ordningsexpert. Och jag ifrågsätter inte alls personernas kompetens då det kommer till dessa frågor, men jag undrar vad det krävs för att få bli expert (på till exempel ordning eller på något annat) och när man känner att man är det.

Jag frågar för att jag känner att ju mer jag lär mig, desto mindre känner jag att jag kan. Jag längtar tills den stunden jag känner att hej, det här är jag superbra på och vågar självsäkert uttrycka det på olika sätt genom att till exempel diskutera saker som berör detta område och kunna hänvisa till relevanta källor. Men NÄR ska det hända? När känner man att man är där?

Jag har diskuterat det här med några av mina vänner som, trots att de har högskoleutbildning i olika ämnen, också känner igen det här att det är så svårt att lita på att man kan någonting. Och sedan går man in på Linkedin och tittar på olika profiler och alla känns så himla duktiga och alla har gjort så himla mycket och så bara tänker man att.... hur ska jag nånsin kunna mäta mig med de här människorna? Jag bara längtar tills den dagen jag stolt kan stå upp rak i ryggen och säga att jag kan också. Jag är också bra. Nu medan jag skriver det här läser jag den här artikeln på HBL:s webbsida och jag tycker på den är intressant och ganska sann. Självkritik och rädslan för att göra fel är säkert en stor del i att man inte vågar lita på sig själv och sin kunskap, och också den här arbetshetsen gör mig lite knäpp. Som att det hela tiden är en tävling om vem som jobbar mest och har högst lön.

Jag har nog skrivit om det förut men jag studerar inte för att i framtiden jobba så mycket som möjligt, utan jag studerar för att kunna jobba med det jag tycker om och för att få en så pass hög lön för det jag jobbar med (och tycker om) att jag har råd att hålla ganska mycket ledigt också. Jag har alltid presterat bäst både på jobb och i studier när jag prioriterat också andra saker som fritid och hobbyn.

Med det sagt, är det ändå super duper roligt att jag i höst kommer få möjligheten att för första gången i mitt liv dra en workshop, som handlar om skrivande och bloggande. Det känns så roligt just för att jag tycker så mycket om att planera föredrag och lektioner och det känns så roligt att någon är intresserad av vad jag har att säga. Nu måste jag bara på nåt sätt intala mig själv att jag kan det här, att jag har skrivit mycket själv de senaste åren och dessutom studerar och snart blir magister i just sådana här saker.

Workshoppen hålls i Borgå i samarbete med Luckan under Svenska Veckan. Klicka här för mer info. 


 

Publicerad 20.09.2016 kl. 08:53

Bra

Idag har många små roliga saker hänt. Inget sådär världsomvälvande stort, men små saker som känns bra för mig. Jag har fått mycket gjort också och det känns skönt. Nu ska jag duscha, sedan diska, sedan titta på Keeping up with the Kardashians. 

Dagens låt.

 

Publicerad 19.09.2016 kl. 20:09

Veckoslut och Sully

Det har varit ett roligt veckoslut.

Fredagen var jag föreläsningsfri, så jag hälsade på min kompis och hennes bebis, sedan åkte jag till biblioteket en stund och så hem, duschade, åkte iväg till Helsingfors och var med min pojkvän på kvällen. På lördag åkte vi bland annat och tittade på bio, vi såg Sully och jag som är så intresserad av allt med flygplan, rymdraketer och sådant där älskade filmen! (Den handlar alltså om flygolyckan då ett flygplan tvingades nödlanda i Hudson River för några år sedan, och om tiden efter det.) Den var som en dokumentär lite på något sätt, en filmatiserad version av vad som hänt, så det var ju inte super spännande, men ändå väldigt intressant. Bonus för att i en av de första scenerna i filmen är huvudpersonen ute på länk och han springer precis där jag bodde i New York! Varje gång jag gick hemifrån gick jag där och har också sprungit där så många gånger. Och så plötsligt vänder de vinkel och filmar honom bakifrån och där precis framför honom är mitt New York hem. Det känns så overkligt att se det så där. 

Sedan kom jag på kvällen hem till Borgå, åt middag hos min syster och hennes kille, kom hem, gick och la mig och idag jobbade jag. Nu har jag precis ätit middag och ska börja ta itu med några skolarbeten. 

Publicerad 18.09.2016 kl. 17:37

Om mig:

Hej jag heter Sofie. På min blogg skriver jag.

 

fius_87@hotmail.com